Historiek

In 1891 wordt zang- en toneelvereniging “Nut en Vermaak” gesticht. In 1899 ontspruit hieruit een turnafdeling. In zaal De Valk bespreken H. Fabri, J. Geboers, S. Verlinden en J. Van Ouytsel met enkele turners de oprichting van een voetbalafdeling. Zo ontstaat op 17 januari 1909 het eerste bestuur van voetbalclub Lyra met stamnummer 52. Het speelterrein ligt aan de Antwerpsesteenweg, waar nu de wijk Australië is. Al in 1910 sluit Lyra zich aan bij de Belgische voetbalbond met een junioresploeg. Meteen in het voetbalseizoen 1911-12 promoveert men en in 1912-13 speelt men kampioen van België in tweede gewestelijke, door Anderlecht met 3-0 te kloppen. Dat was ook het eerste seizoen dat men speelde op het nieuwe voetbalterrein aan de Mechelsesteenweg. Lyra heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Lierse verenigingsleven sedert zijn stichting. Lyra was een begrip op het gebied van voetbal, toneel, tennis, turnen, ballet en muziek. Het hoofdbestuur overkoepelde al deze afdelingen. De voetbalafdeling kende van in het begin grote successen. Amper een jaar na de oprichting speelt men kampioen als “juniors” en wordt de schaal “Candy Diamond” gewonnen. De kampioenschappen volgen elkaar snel op en al in 1926 promoveert de club naar eerste klasse via een barragematch. Zes jaar later in 1932 speelt Lyra kampioen en promoveert naar ereklasse. In 1935 verliest lLyra de bekerfinale op daring CB met 3-2.

In 1953 speelt Lyra voor het laatst kampioen in tweede klas en in ’53-’54 volgt het laatste seizoen in de hoogste afdeling. In 1961 zakt Lyra naar derde en in 1971 komt het tot een afscheuring van de voetbalafdeling. In 1972 fuseert de voetbalafdeling met Lierse Sportkring. Een mislukte fusie die door de echte Lyrasupporters nooit werd aanvaard.

Op 6 juni 1972 neemt voetbalclub Lyra een nieuwe start met de heroprichting van K. Lyra T.S.V., stamnummer 7776 en speelt de ploeg in vierde provinciale. In 1988 is Lyra kampioen in eerste provinciale en komt aldus terug in het nationaal voetbal uit. 1990 volgt weer een titel en neemt Lyra terug zijn plaats in derde klas in. Slechts voor twee seizoenen want in 1992 keert Lyra terug naar bevordering. In 2000 volgt met Wim Van Looy weer een titel en Lyra wordt in derde herfstkampioen en keert ei zo na terug naar tweede klas. Na 5 seizoenen in derde volgt terug een degradatie naar vierde en in 2016 tuimelt Lyra na enkele zwakke seizoenen uit het nationaal voetbal.

In 2014 verliet Lyra na 102 jaar zijn oude stadion en speelt nu noodgedwongen op de terreinen van Rita Berlaar. Momenteel spelen ze hun tweede seizoen in eerst provinciale, met als doel zo rap mogelijk terug te keren naar het nationaal voetbal. In heel zijn bestaan speelde Lyra 48 seizoenen in de twee hoogste reeksen van het Belgisch voetbal. In mei 2017 kreeg Lyra uit handen van de bondsvoorzitter zijn oude stamnummer 52 terug.

Ons oud stadion:

 

De laatste ploeg die in eerste klasse speelde (1953-54) :
boven: Paelinck, Verlinden, Embrechts, De Raedt, Torfs en Truyens.
onder: Peeters, Verbruggen, Torfs, Ceuppens en Piedfort.
De allereerste junioresploeg van Lyra in 1910:
De ploeg die de doorstoot naar ereklasse forceerde in 1932:

Start a Conversation