Als alles meezit, kan Beerschot-Wilrijk zondag tegen Lyra kampioen worden in vierde klasse C. Voor Beerschotspeler Jaric Schaessens (20) zou dat een voorlopig sportief hoogtepunt zijn. Maar… Schaessens’ broer Matthias (23) speelt bij Lyra en wil het feestje graag nog even uitstellen: “Ik gun Jaric en Beerschot de titel, maar we gaan geen cadeaus geven.”

We ontmoeten Matthias en Jaric Schaessens drie dagen voor hun onderlinge duel in sportwinkel PR Sport in Wilrijk. Matthias houdt sinds een dik jaar de winkel open en Jaric loopt er na zijn werk even langs. Al snel wordt duidelijk dat Beerschot-Lyra een wedstrijd is die al heel lang leeft in de familie Schaessens.

“Eigenlijk is het aftellen naar deze partij al begonnen na de heenmatch op Lyra“, knipoogt Matthias. “Beerschot is onze ‘moederclub’ en bovendien speelt mijn broer er nu opnieuw. Verder baat ik er de fanshop uit en heb ik veel vrienden in de tribune. Het feit dat Beerschot nu ook kampioen kan worden, maakt het alleen nog maar specialer.”

Hoe groot is de kans dat Beerschot zondag al de kroon op het werk zet?

Jaric: “De titel pakken voor eigen volk zou mooi zijn, maar eigenlijk rekenen we er niet te veel op. We blijven ook afhankelijk van wat er in Hades-Pelt gebeurt, hé. Als eerste achtervolger Pelt een punt pakt, wordt het feest sowieso nog even uitgesteld.”

Matthias: “Bovendien is Lyra niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Hoe zeer ik Beerschot en Jaric hun succes ook gun; cadeaus gaan ze niet krijgen. Natuurlijk wordt het voor ons moeilijk: Beerschot heeft een ervaren ploeg, met een paar mannen die uit het niets kunnen scoren. Maar tegelijk weet je maar nooit dat we op het Kiel iets kunnen rapen. Na Nieuwjaar zijn we toch aan een sterke reeks bezig.”

En op Lyra bleef Beerschot steken op een gelijkspel…

Jaric: “Toen gingen zij met zijn allen voor de goal liggen. Dat zal op ons grote veld minder evident zijn (grijnst)…”

Als de champagne zondag niet knalt, dan is het wel voor één van de volgende weken. Na de recente winst in de topper tegen Pelt twijfelt niemand daar nog aan.

Jaric: “Dat was een fantastische ervaring, zeker omdat ik zelf al na twintig seconden een knappe goal maakte. Ik werd er de voorbije dagen nog regelmatig over aangesproken door supporters.”

Matthias: “Ik moest toen zelf spelen en zag de beelden pas achteraf op tv. Bij het bekijken van die match kreeg ik kiekenvlees. Normaal zij wijniet zo’n uitbundige juichers als we scoren, maar ik snap wel dat Jaric toen op zijn knieën naar de spionkop schoof. Zelf zou ik het wellicht ook doen als er 12 000 man op de tribune zit (lacht). Weet je, ik ben best trots op mijn broer. We hebben ook een uitstekende relatie. Als kind maakten we veel ruzie tijdens het spelen, want geen ons van beiden kan tegen zijn verlies. Maar tegenwoordig komen we echt goed overeen.”

Jullie lijken allebei rustige jongens. Jullie nonkel Marc Schaessens was een driftiger baasje op het veld…

Jaric: “Klopt. Marc was aanvankelijk trouwens niet zo gelukkig dat ik tweedeklasser Lommel inruilde voor Beerschot. Hij vond dat ik te veel stappen ineens terugzette.”

Matthias: “Maar wees maar zeker dat onze nonkel nu heel tevreden is. Jaric heeft veel ervaring kunnen opdoen en de titel wenkt. Zelf had ik van in het begin het gevoel dat hij er goed aan deed om terug te keren naar het oude nest. In Lommel kwam hij weinig aan de bak en daardoor liep hij er ongelukkig rond.”

Jaric: “Ik ben heel tevreden dat ik dit seizoen zo veel heb kunnen bijleren. De komende jaren wil ik bijzonder graag verder doorgroeien met Beerschot-Wilrijk. Als het even kan zelfs graag tot in eerste klasse.”

Matthias: “Jaric moet die ambitie hebben. Hij kan zich spiegelen aan Tom De Sutter, dat was ook een laatbloeier en zie waar die nu staat. Voor mijzelf is eerste klasse enkel nog een verre droom. Ik ben al wat ouder en focus me nu vooral op de winkel. Realistisch gezien wordt eerste moeilijk voor mij, maar die gedachte maakte me zeker niet ongelukkig.”

Durven jullie, ten slotte, pronostikeren voor zondag?

Matthias: “Ik hou het op 1-1. Dat zou voor ons een knap resultaat zijn.”

Jaric: “Wij kunnen niet tevreden zijn met minder dan winst, maar een exacte pronostiek geef ik niet graag.”

Matthias: “Komaan, man. Zeg toch gewoon 3-1 voor Beerschot, met een doelpunt van mij!”

Jaric: “Nee, nee. Pronostikeren brengt ongeluk.”

Matthias: “Hij gunt mij ook niks, hé (schatert het uit).”

KRISTOF DE CNODDER ■

Bron: HLN 27 maart 2015

Reacties zijn gesloten.