Helemaal onverwacht kwam de beslissing van Marc Dillen niet. Lyra had een erg moeizame voorbereiding en stapte het kampioenschap in met zware nederlagen tegen Thes Sport (4-0) en FC Turnhout (1-4). Eerder werd Lyra ook al in de eerste ronde van de Croky Cup gewipt door provincialer GR Katelijne. Dillen had er nochtans twee sterke jaren met Lyra opzitten. In het eerste seizoen nam hij over en wist een schamele 1 op 27 nog vlot recht te trekken. Vorig seizoen hieldLyra zich met een krappe kern probleemloos in vierde klasse. Dit seizoen wil de club een stap voorwaarts zetten, iets wat met enkele veranderingen gepaard zouden gaan. Net die sportieve wijzigingen doorvoeren, leek geen sinecure.

“We wilden meer kwaliteit aantrekken en afscheid nemen van enkele jongens”, zegt Dillen. “Niet iedereen toonde de bereidheid om met die vernieuwing om te gaan. Als niet iedereen op dezelfde golflengte zit, wordt de trainer daar sowieso de dupe van. Ik had soms het gevoel er alleen voor te staan. Ik had geen zin om mee te gaan in dat spelletje en ik heb vooral ook te veel respect voor Lyra als club. Ik wil niet in detail treden, maar wel benadrukken niet gevlucht te zijn. Vorig seizoen begonnen we ook met 1 op 12, maar zag ik nog een uitweg. Nu niet meer.”

Het vertrek van Dillen vertoont veel gelijkenissen met dat van Luc Reumers enkele seizoenen geleden. Ook Reumers wou destijds enkele veranderingen doorvoeren, die door de spelersgroep werden geblokkeerd.

“Zo had ik het nog niet gezien, maar ik steek niet weg dat die gelijkenissen er zijn”, geeft sterke man Raf Bormans toe. “Je mag gerust stellen dat wenot amused zijn door het vertrek van Marc Dillen. We hadden een project uitgestippeld en wilden dat graag met Marc tot aan de finish uitrijden. Dat is niet gelukt. Zijn vertrek is zeker geen laffe vlucht. Meer zelfs: in dit verhaal heeft hij Lyra boven zijn eigen belang geplaatst.”

De opvolger van Marc Dillen lag voor de hand. Clubicoon Wim Van Looy zal de fakkel tot het einde van het seizoen overnemen. Hij wordt bijgestaan door Pascal Verheyen en keeperstrainer Eddy Claes. (kugu)

Bron: HLN 2/9/2015